Aika ajoin meille tulee laboratorioon kysymyksiä tulosten tulkinnasta. Monilla raporteillamme on yhteenvetotaulukko, jossa näytteiden tulokset on tulkittu verraten olemassa oleviin toimenpiderajoihin tai viitearvoihin, joita on olemassa. Raportti ei kuitenkaan ole lopullinen tai absoluuttinen totuus asiassa. Lopullisen tulkinnan tilanteesta rakennuksessa tekee näytteen ottanut asiantuntija. Hän peilaa tuloksia muihin havaintoihin ja mittaustuloksiin, joita hän on rakennusta tutkiessaan tehnyt. Vaikka laboratorion raportilla todetaankin viitearvojen ylittyvän jossain näytteessä, voi asiantuntijan kokonaisuuden perusteella tekemä tulkinta olla, että tilanne ei aiheuta toimenpiteitä.
Yllä oleva kuva havainnollistaa hyvin, että laboratorioon lähetetty materiaalinäyte edustaa vain hyvin pientä osaa rakennuksesta. Sama koskee myös ilmanäytteitä, joiden pitoisuuksissa havaitaan lisäksi myös paljon ajallista vaihtelua. Eli suhteessa kokonaisuuteen ei pidä antaa yksittäisen näytteen tulokselle liikaa painoarvoa, ettei lyö häräntappoaseella kärpästä!
Mittausepävarmuus on toinen asia, josta säännöllisesti tulee kysymyksiä. Jokaiseen mittaustulokseen liittyy aina mittausepävarmuus, jonka laboratorio määrittää omalle analyysilleen. Mittausepävarmuus pitää ottaa huomioon tuloksen tulkinnassa. Eli jos menetelmän mittausepävarmuus on 10% ja mittaustulos 210, niin näytteen pitoisuus on välillä 189-231. Tässä tapauksessa, jos toimenpideraja on 200, niin mittaustulos ei ylitä sitä, koska mittausepävarmuus huomioon ottaen näytteen pitoisuus voi olla alle 200.
Joskus meiltä kysytään, onko joku mittausmenetelmä epäluotettavampi kuin toinen, koska sillä on suurempi mittausepävarmuus. Suurempi mittausepävarmuus ei tee menetelmästä huonompaa, koska se tulee huomioiduksi tuloksen tulkinnassa. Muutaman kymmenen prosentin suuruinen mittausepävarmuus on normaalia.
Laboratorion ilmoittama mittausepävarmuus voi joskus tuntua suurelta – mutta itse asiassa vielä suurempi epävarmuus liittyy näytteenottoon. Näyte pitää olla otettu oikeasta paikasta oikeaan aikaan ja oikealla tavalla, että tulosta voi käyttää halutulla tavalla. Laboratorion ilmoittama mittausepävarmuus koskee vain laboratorion toimintaa, eikä se pidä sisällään näytteenotosta johtuvaa mittausepävarmuutta. Näytteenottaja ottaa omassa lausunnossaan huomioon näytteenoton mittausepävarmuuden.
Tänä totuuden jälkeisenä epävarmuuden aikana muistakaamme siis suhteellisuus kaikessa ja perehtykäämme huolella myös epävarmuustekijöihin ennen päätöksen tekoa!