Erityisesti vanhoissa taloissa saatetaan joskus havaita tunkkaista hajua, jota usein kutsutaan ns. mummon mökin hajuksi. Tämä haju tarttuu vaatteisiin, hiuksiin ja irtaimistoon.
Kloorianisolit ovat mikrobien tuottamia VOC -yhdisteitä. Niitä syntyy, kun mikrobit hajottavat kloorifenoleilla kyllästettyä puumateriaalia. Kloorifenoleita on käytetty pääosin 1930- 1980-luvuilla estämään puun lahoamista, sinistymistä ja homeen muodostumista. Kloorianisolien löytyminen sisäilmasta ei välttämättä indikoi vakavia kosteus- tai homeongelmia rakennuksessa. Kloorianisolien hajukynnys on hyvin matala ja siksi jo pienetkin pitoisuudet havaitaan tunkkaisena hajuna. Nykytiedon mukaan kloorianisolit eivät aiheuta terveyshaittaa havaittuina pitoisuuksina vaan haju on vain epämiellyttävä.
Näyte kloorianisolien määrittämiseksi sisäilmasta otetaan vastaavasti kuin ilmanäyte VOC-analyysiin. Analyysi tehdään kaasukromatografilla, jossa on massaselektiivinen detektori (MSD). Näytteestä tunnistetaan 10 kpl yleisimpiä kloorianisoleja. Kloorianisolien pitoisuuksille sisäilmassa ei ole toimenpiderajoja tai viitearvoja. Analyysin tulos voidaan ajatella poissulkevana; mikäli ilmanäytteessä havaitaan kloorianisoleja, tunkkainen haju johtuu todennäköisesti niistä, eikä välttämättä homeesta.
Sisäilmaongelmien selvittäminen kannattaa kuitenkin aina perustaa rakennustekniseen tutkimukseen, ei pelkkiin sisäilmanäytteisiin.
Lue lisää muista kemiallisista analyyseistämme
Ohje kloorianisolien näytteenottoon

Jani Mäkelä
Kemisti
Vastuualueet: asumisterveyskemia, asumisterveyskemiaan liittyvä konsultointi, tutkimus- ja kehitystyöFM
050 560 2975
jani.makela(at)mikrobioni.fi