Maljojen takaa
Mikrobitiimiä emännöi Riitta. Marja vastaa menetelmistä ja niiden kehittämisestä sekä raportoinnista. Viljelyä mestaroi Henkka yhdessä muun tiimin kanssa. Pinja on syventynyt homeiden tunnistukseen. Lisäksi mikrobitiimissä vierailee harjoittelijoita, viimeisimpänä laboranttiopiskelija, Merja. Harjoittelijoita luotsaa pitkällä kokemuksella Riitta, ja hän onkin ollut todella pidetty ohjaaja. Usealla mikrobionilaisella on menetelmäoikeudet mikrobiviljelyssä; näin varmistamme sen, että kaikki näytteet pystytään viljelemään samana päivänä, kun näytteet saapuvat laboratorioon. Laatujärjestelmämme ja vertailukokeet antavat meille vankan selkärangan toimintamme jäljitettävyyteen ja tulosten oikeellisuuteen.
Viljely
Meillä tehdään perinteistä mikrobiologiaa, eli tutkitaan elinkykyisiä mikrobeja viljelemällä ne maljoille. Näytteet vaihtelevat laidasta laitaan: eristevillaa, puuta, purua, tapettia, betonia, muovimattoa – kaikkea, mitä rakentamiseen on käytetty. Puukot, vasarat, lastat, sakset, spaattelit ja pinsetit ovat viljelyn vakiotyökaluja. Asumisterveysasetuksen mukaisia ohjeita sekä menetelmäkohtaisia ohjeita seurataan tarkasti. Hyvin ohjeistettuna, suunniteltuna ja järjesteltynä viljely sujuu tehokkaasti ja tulokset valmistuvat ajallaan.
Kaikki henkilöt tuovat oman kosketuksensa maljojen teoksiin, joissa mikrobien kasvua on mukava seurata päivien kuluessa. Toimintatapoihin harjoittelijat tuovat oman uuden näkemyksensä, joka edesauttaa ohjeiden päivityksessä.
Bakteerilaskenta
Viikon kuluttua viljelystä lasketaan bakteerien kokonaismäärä ja toisen viikon jälkeen tarkistetaan aktinomykeettien määrä. Bakteereiden laskenta yllättää ja ilahduttaa kauniine väreineen ja yleensä pyöreine pesäkkeineen Riittaa ja Henkkaa. Aktinomykeetit muistuttavat mikroskoopin läpi katsottaessa pieniä Haisuleita karvaisine, tummine turkkeineen.
Hometunnistus
Homeiden kauniiseen maailmaan uppoutuvat päivittäin Pinja ja Marja. Maljoilta löytyy upeita värejä ja mikroskoopin läpi katsottuna hienoja rakenteita. Värien ja rakenteiden pohjalta tunnistetaan kullekin homepesäkkeelle nimi alankomaalaisen Westerdijk-instituutin oppien mukaan. Välillä maljoilta löytyy yllätyksiäkin kuten varastopunkkeja tai sukkulamatoja, joista otettuja videoita onkin jaettu myös sosiaaliseen mediaan asiakkaidemme päivän piristykseksi.
Raportointi
Mikrobinäytteitä otetaan rakennusmateriaaleista, ilmasta ja pinnoilta. Tulosten tulkinnan tekee mielenkiintoiseksi kohteiden erilaisuus ja ihanat asiakkaat. Asiakkaiden kanssa käydyt puhelinkeskustelut maalaavat tietokoneruudulla näkyvien tulosten rinnalle aitoja tutkimuskohteita ja siten myös mahdollisuuden kehittää tulosten tulkintaa jatkuvasti. Varsinkin ilmanäytteissä on välillä vaikea laboratoriosta käsin arvioida tavanomaisten mikrobilähteiden osuutta havaittuun mikrobistoon. Tulosten tulkinnassa Marjaa tarvittaessa auttavat Teija ja Helena.
Raportointia on kehitetty ja se tapahtuu OMAT NÄYTTEET -palvelussa. Tieto raportin valmistumisesta saapuu heti tulosten valmistuttua suoraan asiakkaan sähköpostiin.
Tiimimme:
Marja, Henkka, Merja
Riitta, Pinja