Rakennus- ja talotekniikan ykköstapahtumassa FinnBuild-messuilla oli ensimmäisenä päivänä kattavasti esillä myös sisäilma-asiat. Oli mukava huomata, että rakentamisen ammattilaisia aihe kiinnosti, kysymyksiä esitettiin ja keskustelua saatiin aikaiseksi. Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola emännöi mielenkiintoista paneelikeskustelua aiheena kuntien sisäilmaverkosto. Pääkaupunkiseudun isot kaupungit ovat halunneet lähteä yhdessä etsimään toimivia käytännön ratkaisuja kiinteistönhallinnassa. Mukaan on lähtenyt kaupunkeja myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Sisäilmaverkosto on foorumi, jossa jaetaan avoimesti tietoa arjen hyvistä ja niistä huonoistakin käytännöistä. Yksi ensimmäisistä isoista teemoista on ilmanvaihdon käyntiajat, jossa tulisi huomioida hyvä sisäilman laatu, energian säästötavoitteet ja ympäristönäkökohdat – ei ihan yksinkertainen pala purtavaksi. Isoissa kaupungeissa haasteena on suuri korjausvelka, ja yhä vielä toiminta on enemmänkin tulipalojen sammuttelua kuin ennakoivaa toimintaa. Tahtotila on kuitenkin siinä, että tulevaisuudessa siirrytään ennakoivaan kiinteistöjen ylläpitoon.
Panelistit toivoivat käytännönläheisiä linjauksia nyt alkavalta Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelmalta, jonka tavoitteena on tervehdyttää julkiset rakennukset ja tehostaa sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta. Paneelikeskustelua ennen hankejohtaja Marika Paavilainen korosti puheenvuorossaan, että poliittisen tason tuki tarvitaan, jotta asiat nytkähtävät eteenpäin ruohonjuuritasollakin. Tämä on varmasti totta, ja toivon todella, että Terveet tilat 2028 pääsee käsiksi käytännön asioihin ja tuo työkaluja meille kaikille. Tämä on mahdollista vain moniammatillisen ja monitasoisen yhteistyön kautta – poliitikkojen, virkamiesten ja tutkijoiden tulee huomioida myös näkökulmat kentältä käytännön ongelmien kanssa painivilta ruohonjuuritason ammattilaisilta.
”Jokainen on nero, mutta jos tuomitset kalan sen kiipeilytaitojen vuoksi, se tuntee koko elämänsä itsensä tyhmäksi.” —Albert Einstein
Piia Markkanen, FT, RTA