Formaldehydianalyysillä saadaan selville sisäilman formaldehydipitoisuus. Yleisin formaldehydin lähde sisäilmassa ovat tietyt vanhemmat lastulevylaadut. Formaldehydiä sisältäviä liimahartseja käytetään vaneri-, kuitulevy- ja lastulevyteollisuudessa. Formaldehydiä käytetään myös yleisesti kuluttajatuotteissa kuten pesuaineissa, kosmetiikassa, hygieniatuotteissa, ilmanraikastimissa ja desinfiointiaineissa. Formaldehydin lähteitä sisäilmassa voivat olla myös happokovetteiset lakat maalit, pinnoitteet, huonekalut, rakennusmateriaalit, itsesiliävät tekstiilit ja kokolattiamatot.
Koska formaldehydiä käytetään suhteellisen laajasti, sitä saattaa esiintyä pieninä pitoisuuksina myös asuinhuoneistoissa ja toimistojen sisäilmassa. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa 545/2015 (ns. asumisterveysasetus) on annettu, että formaldehydin sisäilman vuosikeskiarvo ei saa ylittää 50 µg/m3 ja lyhyen ajan keskiarvopitoisuus 30 minuutin mittauksen aikana ei saa ylittää 100 µg/m3.
Menetelmän määritysraja on < 0,1 µg/näyte, joka vastaa 100 litran näytteellä määritysrajaa < 1,0 µg/m3. Sisäilmanäyte otetaan ns. DNPH-patruunaan (SepPak) pumpun avulla. Laboratoriossa formaldehydi uutetaan patruunasta ja analysoidaan GC/MS-tekniikalla. Formaldehydianalyysin näytteenottoaika on noin 60 min.
Varaa näytteenottopatruuna ja pumppu soittamalla 050 471 8115 tai sähköpostitse laboratorio@mikrobioni.fi.
Lue lisää kemiallisista analyyseistämme
Voit myös kysyä lisätietoja analyysista Janilta!

Jani Mäkelä
Kemisti
Vastuualueet: asumisterveyskemia, asumisterveyskemiaan liittyvä konsultointi, tutkimus- ja kehitystyöFM
050 560 2975
jani.makela(at)mikrobioni.fi