Mikrobioni tarjoaa korkealaatuisia laboratorioanalyysipalveluita liittyen rakennusten sisäilmaongelmien selvittämiseen ja korjausrakentamiseen. Olipa kysymys mahdollisen kosteusvaurion, mikrobivaurion tai muun sisäilmaongelman selvittelystä tai rakennuksen korjauksen edellyttämästä asbesti- ja/tai haitta-ainekartoituksesta, tarjoamme niihin tarvittavat laboratorioanalyysit nopeasti, luotettavasti ja asiantuntevalla palveluasenteella. Käytämme vain menetelmiä, jotka on standardoitu, viranomaisten hyväksymiä, tai niillä on muuten vankka tieteellinen perusta.
Laatua ja asiantuntemusta
Noudatamme toiminnassamme testaus- ja kalibrointilaboratorioiden yleistä laatustandardia ISO17025, laboratoriomme on akkreditoitu testauslaboratorio T288 ja meillä on Ruokaviraston (ent. Eviran) hyväksyntä. Akkreditoituun pätevyysalueeseen sisältyvä toiminta on nähtävissä FINASin verkkosivuilta ja Ruokaviraston hyväksynnän terveysviranomaisille tehtäviin Asumisterveystutkimuksiin löydät Ruokaviraston sivuilta.
Asiantuntijamme auttavat tarvittaessa näytteenottoon ja tulosten tulkintaan liittyvissä kysymyksissä. Meiltä voit myös vuokrata tarvittavat näytteenottopumput ja tilata muut välineet kätevästi OMAT NÄYTTEET -palvelun kautta. Analyysivastaukset voit lukea ja ladata palvelussa koska tahansa.
MITTAUSEPÄVARMUUS
Laboratorion ilmoittama mittausepävarmuus on analyysitulokseen liittyvä arvio, joka ilmoittaa rajat, joiden välissä todellisen pitoisuuden voidaan valitulla todennäköisyydellä katsoa olevan. Yksinkertaistaen: jos mittausepävarmuus on 10 % ja saatu mittaustulos 100 yksikköä, voidaan tuloksen arvioida olevan välillä 90 – 110 yksikköä. Kun tulosta tulkitaan, on mittausepävarmuus otettava huomioon, ja tuloksen on mittausepävarmuus huomioon ottaen ylitettävä annettu toimenpideraja. Esimerkiksi, jos mittaustulos on 11 000 yksikköä, mittausepävarmuus 10 % ja toimenpideraja on 10 000 yksikköä, toimenpideraja ei ylity, koska tulos mittausepävarmuus huomioiden on välillä 9 900 – 12 000, eli voi olla myös alle 10 000 yksikköä (kts. kuva esimerkistä alla). Menetelmäkohtaiset mittausepävarmuudet on ilmoitettu analyysiraportilla; mittausepävarmuus on myös huomioitu tulosten tulkinnassa, mikäli tuloksista on tehty yhteenvetotaulukko.
Esimerkkikuva mittausepävarmuudesta.
Kannattaa myös pitää mielessä, että kokonaisuudessaan mittausepävarmuuteen vaikuttavat esimerkiksi myös monet näytteenottoon liittyvät seikat, jotka voivat muodostaa huomattavan osan kokonaisepävarmuudesta. Laboratorion ilmoittama mittausepävarmuus koskee ainoastaan laboratorion toimintaa.
Mikrobianalyysit
Rakennuksen mikrobiologisen tilan selvittämiseksi analysoimme mikrobit (homeet ja bakteerit) rakennusmateriaali-, ilma- ja pintanäytteistä joko viljelemällä (kasvatusmenetelmällä) tai qPCR:llä (DNA:n mittaamiseen perustuvalla menetelmällä).
Lue lisää mikrobianalyyseistä.
Kemialliset analyysit
Joskus sisäilmaongelman syyn selvittämiseksi tarvitaan tietoa sisäilmassa olevista kaasumaisista kemiallisista yhdisteistä. VOC-analyysillä mitataan sisäilman haihtuvat orgaaniset yhdisteet. Sisäilmasta löytyvien yhdisteiden alkuperää voidaan selvittää myös VOC-analyysillä suoraan rakennusmateriaalinäytteestä tai rakennepinnalta otetusta FLEC-näytteestä.
Lue lisää kemiallisista analyyseistä.
Asbestianalyysit ja haitta-aineanalyysit
Ennen rakennuksen korjaustyön aloittamista on syytä tehdä haitta-ainekartoitus. Mikrobioni tarjoaa asbestianalyysit ja haitta-aineanalyysit materiaalinäytteestä tai joidenkin aineiden osalta ilmanäytteistä (asbesti ja PAH-yhdisteet). Analysoimme omassa laboratoriossa asbestin, PAH-yhdisteet ja PCB-yhdisteet. Raskasmetallianalyysit (mm. lyijy) teetämme alihankintana akkreditoidussa laboratoriossa.
Lue lisää asbestianalyyseistä ja haitta-aineanalyyseistä.
Kuituanalyysit
Teolliset mineraalikuidut voidaan analysoida teippinäytteestä, joka otetaan esimerkiksi 14 vrk:n laskeumapölystä tasopinnalta tai IV-kanavasta. Lisäksi tasopinnoille kertyneestä pölystä voidaan tehdä pölynkoostumusanalyysi, jonka teetämme alihankintana.